Σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε μόνιμα από τα περιττά κιλά;

Η παχυσαρκία είναι μια ακραία κατάσταση αποταμίευσης λίπους που δημιουργεί μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό. Η κλινικά σοβαρή παχυσαρκία (νοσογόνος παχυσαρκία) είναι μια κατάσταση χρόνιας απορύθμισης του μεταβολισμού που υποβαθμίζει την ποιότητα διαβίωσης και προκαλεί σημαντική νοσηρότητα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα συντηρητικά μέσα (δίαιτες, φάρμακα, συμπεριφορική θεραπεία) δεν έχουν συνήθως κάποιο μόνιμο αποτέλεσμα. Οι δίαιτες προκαλούν γρήγορα εξάντληση και απογοήτευση.

Στη νοσογόνο παχυσαρκία η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική (βαριατρική χειρουργική). Με τη χειρουργική γίνονται ορισμένες ανατομικές αλλαγές στο πεπτικό σύστημα με σκοπό το μόνιμο περιορισμό στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής ώστε να αναγκαστεί ο οργανισμός να καταναλώσει τα αποθέματα λίπους. Με τη χειρουργική οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τα περιτά κιλά και κατ’ επέκταση από τις παθήσεις που συνοδεύουν πολλές φορές την παχυσαρκία (διαβήτης, υπέρταση, υπνοαπνοϊκό σύνδρομο και η αρθρίτιδα.

Ποιά είναι η καλύτερη βαριατρική επέμβαση;

Σκοπός της επέμβασης είναι να προσφέρει μια σημαντική και κατά το δυνατόν μόνιμη απώλεια βάρους. Σήμερα, οι πιό διαδεδομένες χειρουργικές τεχνικές είναι ο γαστρικός δακτύλιος, η γαστρεκτομή sleeve (μανίκι) και το γαστρικό by-pass.

Για να θεωρηθεί πετυχημένη μια βαριατρική επέμβαση πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να χάσει τουλάχιστον τα μισά παραπανίσια κιλά, αλλά και να μπορεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο να διατηρήσει το αποτέλεσμα για πολλά χρόνια. Από πρακτική άποψη, ο γαστρικός δακτύλιος είναι η πιό εύκολη και πλέον διαδεδομένη τεχνική στη χώρα μας.

Όμως η ευκολότερη επέμβαση, δεν δίνει πάντα και την καλύτερη πιθανότητα θεραπείας για τον υποψήφιο ασθενή. Τα άτομα για παράδειγμα που παρουσιάζουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά (ισχυρή παρόρμηση, αδηφαγία, βουλιμία), εξάρτηση από γλυκίσματα (sweeters) και περιορισμένες δυνατότητες συνεργασίας, δεν είναι κατάλληλα για επεμβάσεις που έχουν μεγάλες απαιτήσεις συμμόρφωσης στη μετεγχειρητική διατροφή, όπως ο γαστρικός δακτύλιος.

Δύο προϋποθέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία: επικοινωνία με χειρουργό εξοικειωμένο με όλα τα είδη των βαριατρικών επεμβάσεων και μια ρεαλιστική ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, τα αποτελέσματα και τις μετεγχειρητικές απαιτήσεις των διαφόρων βαριατρικών τεχνικών.

ΣΚΡΕΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ MD, ISS, EAES.

Ειδικός λαπαροενδοσκόπος – χειρουργός.
Τ. Επιμελητής Α' Χειρουργικής κλινικής 251ΓΝΑ, F. Hon. Sp. Registrar in Laparoendoscopic surgery, St Mary's Hospital, London UK. Διευθυντής Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας Ιασώ General & Βιοκλινικής

Ιατρική μονάδα παχυσαρκίας και εργαστήριο μεταβολισμού

24ωρη γραμμή επικοινωνίας για την παχυσαρκία: 210 7484185-8

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε επίσης το ενημερωτικό δικτυακό τόπο:
www.paxysarkia.net

 

My Google+ Profile